Onderwijsvakbond dreigt met staking na rapport
Kort na het eerder besproken artikel over de 'Raad der Wijzen' verscheen dit artikel over het COC, ook wel de 'onderwijsvakbond'.
Zelf ben ik al lang lid van het COC, dus ik was wel eens benieuwd wat ze te vertellen hadden. het COC is blijkbaar slechts eenmaal gehoord door de commissie. Niet echt veel, gezien ze een jaar de tijd hebben gehad.
Daarnaast zien ze vooral standpunten van de onderwijsverstrekkers, en niet zozeer de bezorgdheden van de personeelsleden:
- een antwoord op het kwaliteitsverlies
- toenemende zorgvraag en agressie
- complexe klasgroepen
- toenemende planlast
- gebrek aan respect voor het onderwijspersoneel
- werkdruk
-...
Men voelt dat er eerder afbreuk wordt gedaan van het statuut dat het beroep net minder aantrekkelijk wordt. Ze geven dan ook aan dat er syndicale acties komen om de stem van het onderwijspersoneel te laten horen.
Ik kan me wel grotendeels vinden in het standpunt van het COC. Als je kijkt naar de samenstelling van deze Raad, vind ik het niet meer dan normaal dat er weinig rekening is gehouden met de standpunten van personeelsleden, mits die zelf amper tot niet in de raad zitten. Daar kan je op zich al heel wat vraagtekens bij zetten, maar dat is een discussie voor een andere keer.
Om terug te komen op de inhoud: ik denk dat men echt de bedoeling heeft het lerarenberoep net een beter statuut te geven binnen de maatschappij en er allesbehalve afbreuk aan te doen, en daar slagen ze ook deels in. Zeker de werkzekerheid het eerste jaar, de mogelijkheid om te groeien in je job met minder lesuren en meer begeleiding: serieuze verbeteringen! Daar gaat het COC mijn inziens wat te kort door de bocht, maar dat is dan ook weer politiek: als men ergens ontevreden mee is en verandering wil, doe je geen toegevingen. Je kraakt het af, overtuigt je achterbant en onderneemt acties. Enkel zo kan je hopen mee aan tafel te zitten om jouw veranderingen door te voeren. Door toegevingen te doen, ontneem je jezelf wat vuurkracht.
Over vuurkracht gesproken: in alle eerder opgenoemde elementen (minus het afbreukgedeelte) kan ik me dan weer wél vinden. Het het is niet dat men dit niet behandelt, maar men gaat hier vaak te kort over, omdat ze zelf niet voor de klas staan. Het idee al het werk binnen die 38u op school af te krijgen en kwalitatief onderwijs te leveren, is erg idyllisch. Zelfs met een mooi rooster waarbij je allemaal parallelklassen hebt en maar één vak geeft. Ik blijf alleszins erg benieuwd naar de syndicale acties en hoop dat ze het nodige effect hebben.
Reacties
Een reactie posten