Napoleon

Bij het lezen van de titel, kan iedereen zich meteen een beeld vormen. Napoleon Bonaparte is immers een erg bekend geschiedenisfiguur. Tijdens de Slimste Mens ter wereld zou men trefwoorden geven zoals: klein, generaal, Franse revolutie, Waterloo en verbanning. Velen herinneren hem inderdaad als een kleine generaal die profiteerde van de Franse revolutie en een ware dictator was, tot hij uiteindelijk werd verslagen.

Toch zit er zoveel meer achter het verhaal dat wij misschien tijdens de geschiedenisles hebben meegekregen, en dat proberen ze mede in deze film over te brengen. Allereerst is Napoleon niet klein: dat is slechts een mythe. De film vertelt het verhaal van zijn opkomst: eerst als generaal met militaire successen, waarna hij door andere politici wordt gebruikt om mee de macht te grijpen. Vervolgens volgt de volgt twee grote verhaallijnen: enerzijds zijn verdere machtsuitbreiding van Frankrijk door verscheidene militaire successen, en anderzijds zijn complexe maar diepe relatie met zijn vrouw Josephine. Die laatste kan maar geen kind krijgen, tot frustratie van beiden. Dit leidt tot een scheiding, want Napoleon moet een erfgenaam afleveren voor Frankrijk. Dit doet hij echter niet met plezier, want zijn vrouw is alles voor hem. Nadat hij haar verliest, houden ze nog wel schriftelijk contact, maar het is duidelijk dat Napoleon niet langer dezelfde is: hij begint verkeerde beslissingen te maken en wordt overmoedig, wat vele soldaten het leven kost. Hierdoor wordt hij verbannen naar Elba, maar niet voor lang: hij komt terug, wint de moraal van het Franse leger en trekt ten strijde in Waterloo, waar we weten hoe het afloopt.

Na de film zat ik met een dubbel gevoel: ik had weer wat bijgeleerd, maar ik zat toch nog wat op mijn honger. Je kan beargumenteren dat een film in se te kort is om zo'n lang en complex verhaal goed te brengen, maar er zijn toch een aantal keuzes gemaakt waar ik me dan weer vragen bij stel. Zo wordt er redelijk wat aandacht geschonken aan een campagne naar Egypte die historisch niet eens door hem werd gevoerd, wat jammer is. En hoewel zijn relatie met zijn vrouw complex is en dit echt goed wordt gebracht, zijn er ook scènes bij die mijn inziens overbodig waren en die men beter kon invullen. Zo zien we één uitgebreide veldslag waarbij zijn strategisch en tactisch talent naar boven komt en zegeviert, maar dat vond ik persoonlijk wat te weinig. Een andere optie was om eventueel meer tijd te spenderen aan de politieke dialogen, die mijn inziens soms lukraak verschijnen met als enig doel een motief te geven voor een volgende veldslag, wat ik wat oppervlakkig vond.

Ik had het eerder al over mijn geschiedenislessen van vroeger, iets waar ik grotendeels met een warm hart aan terug denk. We kregen uitleg over aanleiding en oorzaak, de verschillen en de specifieke aanleidingen en oorzaken tot bepaalde acties/oorlogen die plaatsvonden. Ik weet nog goed hoe deze eigenlijk belangrijker waren dan de strijd zelf. Oorlog en strijd kunnen zeker boeiend zijn, maar niks is zo saai en frustrerend als zinloos geweld, en zo wordt het in deze film voor mij toch soms zo gebracht. Als twee leerlingen vechten, gaan we, na het stop te zetten, achterhalen waarom ze dit nu doen en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.

Als je graag enige basiskennis wil verwerven over Napoleon en wat meer wil weten over zijn relatie met Josephine, kan ik deze film zeker aanraden. De acteurs weten dit zeer goed te spelen. Indien je al wat meer weet en je ergert je dood aan historische onnauwkeurigheden (zo wordt er bv. gerefereerd aan België terwijl dat nog niet bestond), dan raad ik hem af.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bezoek 'Ons Huis' te Mol

Een brug voor Ex-Okan-Leerlingen (WES 4)

Beste dokter, help ons echt verder, vertel ook iets over gebarentaal.